logoweb3

Διορθώνεται ο στραβισμός στους ενήλικες;

Ο Στραβισμός είναι μία πάθηση των ματιών που υπάρχει τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Η παρουσία του στην παιδική ηλικία και η μη έγκυρη αναγνώριση και θεραπεία του είναι δυνατόν να οδηγήσει σε ελάττωση της όρασης, αυτό που όλοι γνωρίζουμε σαν «τεμπέλικο μάτι». Στους  ενήλικες αντίθετα ο στραβισμός, αν δεν είναι συνέχεια ενός παιδικού στραβισμού, έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά με κύριο σύμπτωμα κατά την εμφάνισή του αυτό που ονομάζουμε διπλωπία, δηλαδή την αίσθηση ότι ένα μοναδικό αντικείμενο υπάρχει δύο φορές.

Και ενώ στην παιδική ηλικία ο στραβισμός συνήθως οφείλεται σε υψηλές διαθλαστικές ανωμαλίες σε συνδυασμό με διαταραχές της διόφθαλμης όρασης (εγκεφαλική λειτουργία), στους ενήλικες τα αίτια είναι πιο σοβαρά. Έτσι λοιπόν, η εμφάνιση ενός στραβισμού σε έναν ενήλικα είναι δυνατόν να οφείλεται σε κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο, σε όγκους, σε τραυματισμούς της κεφαλής αλλά και σε παθήσεις όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης. Ένα ποσοστό βέβαια στραβισμού στους ενήλικες οφείλεται σε στραβισμούς της παιδικής ηλικίας που είτε δεν θεραπεύτηκαν ποτέ είτε θεραπεύτηκαν ατελώς.

Γίνεται λοιπόν κάτι για τον στραβισμό στους ενήλικες;

Ασφαλώς γίνεται, μπορεί ο στραβισμός να αντιμετωπισθεί είτε με πρισματικά γυαλιά, είτε πολύ πιο συχνά με κάποια χειρουργική επέμβαση παρόμοια συνήθως με αυτές που κάνουμε στα παιδιά με στραβισμό.

Η εγχείρηση στραβισμού σε έναν ενήλικα γίνεται αποκλειστικά για αισθητικούς λόγους ή έχει και άλλα οφέλη;

Όχι, η εγχείρηση διόρθωσης του στραβισμού στους ενήλικες γίνεται για πολλούς λόγους. Αρκετές φορές για να απαλλάξεις τον ασθενή από μια ενοχλητική διπλωπία και άρα να του ξαναδώσεις  φυσιολογική διόφθαλμη και στερεοσκοπική όραση. Άλλες φορές πάλι για καθαρά αισθητικούς λόγους. Δε θα πρέπει ασφαλώς να παραβλέπει κανείς και το τεράστιο ψυχολογικό και κοινωνικό κέρδος των ασθενών, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για νέους ενήλικες.

Πόσο επιτυχής είναι η χειρουργική διόρθωση του στραβισμού στους ενήλικες;

Η συντριπτική πλειονότητα των χειρουργηθέντων παρουσιάζει σημαντική βελτίωση στο στραβισμό με μία επέμβαση. Κάποιες φορές μετά από χρόνια συνήθως, ένα αρχικά καλό αποτέλεσμα μπορεί να αλλάξει. Τότε μια συμπληρωματική επέμβαση θα αποκαταστήσει και πάλι το πρόβλημα. Η επιτυχία του χειρουργείου εξαρτάται προφανώς και από άλλους παράγοντες, όπως είναι η όραση του ματιού που στραβίζει, το ιστορικό παλαιών επεμβάσεων για τη διόρθωση του στραβισμού και ασφαλώς η εμπειρία του χειρουργού.

Υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του ασθενούς, από μια εγχείρηση στραβισμού; Πρέπει αναγκαστικά να μείνει στο νοσοκομείο;

Εφόσον ο ασθενής ελεγχθεί προεγχειρητικά για τη γενική του υγεία και αυτό γίνεται πάντα, δεν υφίσταται κάποιος κίνδυνος. Ακόμη και στις λίγες εκείνες περιπτώσεις που ο ασθενής δε μπορεί να λάβει γενική αναισθησία, η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία υπό την επίβλεψη φυσικά του αναισθησιολόγου. Ο μόνος «κίνδυνος» της εγχείρησης στραβισμού στους ενήλικες είναι η πιθανότητα της μετεγχειρητικής διπλωπίας. Είναι κάτι που έχει υπερτονισθεί αφού στην πραγματικότητα η πιθανότητα ενοχλητικής διπλωπίας είναι εξαιρετικά μικρή.

Η παραμονή τέλος στο Νοσοκομείο μπορεί να είναι μία ή καμία ημέρα, ανάλογα με τον τύπο της αναισθησίας που θα δοθεί. Μετά την επέμβαση, ο ασθενής επανέρχεται στις δραστηριότητες του συνήθως σε 7-10 ημέρες.

Ποια ηλικία θεωρείται «πολύ μεγάλη» για χειρουργείο στραβισμού στους ενήλικες;

Η εγχείρηση του στραβισμού μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία αφού είναι δυνατόν να βοηθήσει τον ασθενή και να του εξασφαλίσει καλύτερη ποιότητα ζωής. Άλλωστε η προσωπική εμπειρία λέει ότι ασθενείς με στραβισμό άντρες και γυναίκες προσέρχονται για χειρουργική διόρθωση του στραβισμού τους για αισθητικούς λόγους σε οποιαδήποτε ηλικία.

Έτσι κλείνοντας, θα μπορούσε κανείς να πει ότι η διόρθωση του στραβισμού στους ενήλικες είναι εφικτή με καλά συνήθως αποτελέσματα, εξαρτώμενη βεβαίως από το είδος του στραβισμού, την όραση του ασθενούς και την εμπειρία του θεράποντα ιατρού. Κάθε ασθενής με στραβισμό δικαιούται τη διόρθωση του προβλήματός του για καλύτερη επαγγελματική και κοινωνική ποιότητα ζωής.